Webáruház tesztvezetés. Neked volt ilyen?

2011.04.11. 10:14 Ernő007

Szeretek azokról a dolgokról írni ezen a blogon, amiről senki más nem teszi meg, vagy legalábbis nem elég hangsúlyosan teszik meg. Ma a webáruház admin felülete van soron és annak a tárgyalása, hogy ez miért is sokkal fontosabb annál, mint amennyire általában hangsúlyozzák.

A címből már ki lehet következtetni, hogy mit szoktam hiányolni általában az ajánlatkérésekben, és tulajdonképpen szinte csak azok szoktak mélyebben belemenni a "...és az admin felületet megnézhetjük?" jellegű kérdésekbe akiknek már volt egy webáruháza és mondhatjuk azt, hogy "végig kínlódta" az egészet az admin felület miatt. 

Akik először kérnek ajánlatot ők általában erről semennyire sem érdeklődnek, maximum annyira, hogy "ugye én tudok-e feltölteni termékeket az áruházba és nem kell ehhez az Önök segítsége". Az ilyen jellegű kérdésekre a válasz általában IGEN, azonban remélem azt ti is érzitek, hogy egy ilyen jellegű eldöntendő kérdés egy admin felület esetében nem adhat kielégítő választ arra, hogy 

  • pontosan mit lehet csinálni az admin felületen
  • hogyan lehet új adatokat/tulajdonságokat/képeket megadni, felvinni
  • hogyan lehet gyorsan és hatékonyan keresni a termékek között, amikor módosítani akarunk valamit
  • mennyire esik kézre a használata, mennyire ergonómikus, logikus felépítésű
  • vannak-e jogosultsági körök
  • van-e lehetőség tömeges importra/exportra
  • hogyan van kezelve a vásárlás folyamata
  • van-e lehetőség kimutatások, riportok készítésére
  • stb.


(Kép a Test Drive II. játékból)

Tulajdonképpen azt látom, hogy senki sem szeretné elvinni a webáruházat egypróbakörre, pedig nem is tudja azt, hogy mennyire fontos lenne számára. Egy dolog az, hogy a webáruház hogyan néz ki, hogy milyen marketing funkciók vannak benne és mire van esetleg lehetőség még utána, egy másik dolog pedig az, hogy az admin felület mennyire kezelhető, mennyire támogatja a munkavégzést.

Ha már annyi példát felhoztam a webáruház-autó kapcsolatában, akkor álljon itt egy újabb: a jobb autószalonokban ki lehet próbálni az autót teszt vezetésre el lehet vinni, meg lehet nézni hogyan viselkedik a kiváló magyar kátyús utakon, mit csinál a kanyarban, mennyire hangos alapjáraton, vagy 130 km/ó sebességgel (szakítva :) ) a pályán, ezek mind-mind fontos szempontok akkor amikor az ember vesz egy olyan valamit több éven keresztül fog használni! Ez a fajta tesztvezetés is olyan, hogy nehéz leírni, érezni kell, érezni kell azt, hogy hogyan viselkedik az autó, mennyire logikus a műszerfal, hogyan használhatóak ki a kényelmi funkciók, stb... Nem nagyon szeretném ezt részletezni, mert ez a blog nem autókkal foglalkozik :)

Láttam már pár admin felületet és sok esetben sajnos egy használhatatlan valamit neveznek admin felületnek. Néha olyan alapvető funkciókat nem tud, mint a listákban való keresés, vagy hogy az egyik helyről át lehessen menni a másik helyre, mondjuk a megvásárolt termékek listájából meg lehessen nyitni az adott termék admin felületét, vagy éppen a képeket nem méretezi át a rendszer megfelelően amelyeket a felhasználók feltöltenek.

Egyszer már láttam olyan megoldást is, hogy az admin felületen nem volt felvezetve egy mezőnek a szerkeszthetősége, így a webáruház tulajdonosa egy webes adatbázis kezelő program (nevezetesen Phpmyadmin) szoftverben kellett, hogy táblákat és értékeket módosítson, nos, ha csak azt vesszük, hogy hetente 15 percet kell emiatt valakinek plussz munkát végezni az áruházon, akkor mivel egy évben 52 hét van, ez 780 perc, vagyis 13 óra, ez majdnem két nap teljesen felesleges munka, de nyilván ha egy áruházban egy ilyen hiba van, akkor van ott még más is...  

Pedig az admin felület nagyon fontos, hiszen a webáruház tulajdonosa, vagy annak megbízottjai azzal fognak dolgozni több éven keresztül. Ha az admin felületen akadnak nehézségek, az kihatással lesz a munkafolyamatokra, lassítani fogják a munkát az áruházzal vagy csökkentik a bolt versenyképességét.

Egyszóval érdemes elvinni az áruházat egy próbakörre még a vásárlás előtt! Tudom azt is, hogy nem lehet 100%-osan megoldani azt, hogy a saját áruházunk majdan kész admin felületét lássuk, de kérhetünk bepillantást az adminba azért, hogy megnézzük mennyire egyszerű mondjuk egy terméket feltölteni, képet cserélni, termék inaktívvá tenni, kategóriát átnevezni, stb.


Szeretnék értesülni az e-commerce.blog.hu új bejegyzéseiről.

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

6 komment

Címkék: webáruház magento webáruház készítés webáruház hatékonyság webáruház oktatás

A bejegyzés trackback címe:

https://e-commerce.blog.hu/api/trackback/id/tr412813566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Viltor 2011.04.12. 07:39:39

"Tudom azt is, hogy nem lehet 100%-osan megoldani azt, hogy a saját áruházunk majdan kész admin felületét lássuk"

De lehet... Bérelni kell az áruházat :-)

sarfyk 2011.04.14. 15:22:13

Ezt abszolút átérzem. Már én is próbáltam többet, bérelhetőktől kezdve joomla, presta, wp webáruházáig, és mindegyik az admin felületen vérzett el. A bérelhetők kinézetét pedig inkább ne is említsük :)

Ernő007 · http://www.webseo.hu 2011.04.14. 15:40:24

@Viltor: Igen, nyilván a bérelhető webshopoknál látod előre az admint, de jelen esetben én most az egyedi fejlesztésekről írtam. Tehát olyan szoftverről, amit neked készítenek személyre szabva,

Ernő007 · http://www.webseo.hu 2011.04.14. 15:40:39

@sarfyk: Van esetleg olyan admin amire azt mondod, hogy na, ez igen!? :)

Viltor 2011.04.16. 08:58:27

@Ernő (WebSEO): Szerintem ha már összeraktál egy-két webáruházat, akkor megvan az az alap, amelyet a következő ügyfelednek meg tudsz mutatni, amely a fő funkcióiban megegyezik a végső változattal. Bérelhető rendszerek között is vannak nagyon jók, pl. talán pont a Te blogodon láttam a Magento Go-t(?), de régebben próbálgattam a Shopify-t is, az is megfelelően kézreálló.

sarfyk 2011.05.15. 12:29:23

@Ernő (WebSEO):
Hello :)

Webáruháznál még nem találkoztam ilyennel.:(

Honlapnál igen.

Egyedileg, saját elképzelés alapján készíttetett programnál (raktárkezelő, amiből generálódik a weboldal) naná :)

E-commerce - Kereskedj JÓL a weben!

Hasznos blog webáruház fejlesztésén gondolkodó cégeknek vállalkozásoknak. Kikerülhető csapdák melyeket a nem kompetens cégek jelentenek és bizonyítottan működő eszközök, melyekkel a profit növelhető. Felület e-kereskedőknek tapasztalataik megosztására.
További kérdések, információk: horvath@webseo.hu

OptimumClick PPC Agency Manchester UK

© Horváth Ernő - A blog tartalmát a szerzői jog védi. A bejegyzések bármely része magáncélokra, nem-üzleti jellegű weboldalakhoz változtatás nélkül és a forrásra való pontos és megfelelő hivatkozással ( e-commerce.blog.hu) szabadon másolható, terjeszthető elektronikus és nyomtatott formátumban. Üzleti jellegű felhasználás csak a szerző írásos engedélyével lehetséges, minden jogszerűtlen felhasználás 10.000 Ft+Áfa/szó összegű kártérítést von maga után.

Friss topikok

Linkblog

süti beállítások módosítása