A Webáruház tulajdonosok védelmében...

2010.03.06. 11:00 Ernő007

Lehet, hogy ma éppen pesszimista hangulatom van, de ez a téma újra és újra előjön a hazai piaci körülmények között! Sajnos a külföldi piacot nem ismerem ilyen szempontból, hogy ott milyen magatartása van a cégeknek.

Arról már korábban írtam, hogy milyen típusú véleményem szerint inkorrekt piaci magatartással találkoztam az elmúlt három évben bizonyos cégek esetében. Nem szeretnék most senkit sem megnevezni, mert én attól nem leszek jobb, hogy másokat pellengérre állítok, és pereskedni sem szeretnék az elkövetkezendő x évben.

A múltkori Webáruházak Szövetsége előadásom után Szabó Péter (Silent Signal Kft.) előadásában voltak olyan gondolatok amelyekkel egyetértek, és sajnos a piaci tapasztalatom is azt mondja, hogy vannak ilyen esetek. Péter azt a kérdéskört boncolgatta, hogy vajon kinek a felelőssége az olyan gyenge minőségű vagy biztonsági hiányosságokkal tele lévő kód, melyet könnyen fel tudnak törni és ezáltal adatot tudnak lopni a webáruházunkból.

Merthogy szinte kivétel nélkül csak a megrendelő által végzett funkcionális teszt van az áruház átadások előtt, és semmilyen független szakértő nem nézi át az áruházat. Persze Péter elsősorban a biztonsági elemzésre gondolt, de nem csak erről lehet szó. A funkcionális teszten is kiderülhet például, hogy valami nehézkes vagy éppen nem működik érthetően a látogatók számára. Vagy valami azért működik így, mert a webáruház készítésével megbízott cég itt meg ott munkaidőt spórolt.

A minap egy olyan már működő áruházat teszteltem, ahol többszörös fogalmi zavarok gátolták a vásárlást és még így is vásároltak rajta. Csak egy példa: Regisztrációs folyamat közben a felhasználótól az e-mail címet, nevét, szállítási-számlázási címét kérték el. Majd pedig e-mail hitelesítés után (szerintem már ez is felesleges, mindenki tudja, hogy mennyi beregisztrálni egy új e-mail címet), be kellet lépni az áruházba.

Igen, de hogyan!? Kérjük adja meg Felhasználó nevét és jelszavát! A felhasználó meg találja ki, hogy az e-mail címe, a felhasználó neve! Ezt egyetlen mondattal meg lehetett volna oldani, de sehol semmilyen utalás sem történt rá a Regisztrációs folyamat közben és utána sem. (Azt már le sem merem írni, hogy úgy folytatódott a vásárlás, hogy rögtön elfelejtett jelszót kellett kérni, mert sem az áruház nem generált az ügyfél számára, sem pedig az ügyfél nem adhatott meg magának jelszót!)

Jómagam azt sem tartom pl. korrekt megoldásnak, hogy a fejlesztők a webáruház kódját (amit az ügyfél megvásárolt tőlük és kifizette) valamilyen php kódoló (pl. IonCube) segítségével elfedik és az előre megállapodott összeg kifizetése után sem tud a kóddal az ügyfél semmit sem tenni (persze kérdés az, hogy erről mennyire van előre tájékoztatva az ügyfél), hiszen hiába van nála, módosítani nem tudja. Persze ilyenkor szokott jönni a mentegetődzés és az érvelés, hogy az ügyfél különben ellopnál a kódot és létrehozná a saját másik webáruházát ezen kód alapján és ezért a céget micsoda kár érné...

Ez véleményem szerint félrevezetése az ügyfélnek! Vagy, hogy egy másik webáruház készítőhöz jutna el a kód, akik ezzel piaci előnyre tennének szert! Hát őszintén szólva ez sem reális! Én még nem láttam olyan fejlesztő céget, amelyik egy másik kódjával szívesebben dolgozott volna, mint a sajátjával!

A harmadik érv ilyenkor azt szokott lenni, hogy olyan megoldások vannak benne, amik... Nos, ha vannak benne olyan megoldások, amik nincsenek benne az egyébként teljesen ingyenesen letölthető: Joomla/VirtueMart, Magento, OsCommerce, ZenCart, PrestaShop, ÜberCart, rendszerek valamelyikében, nos akkor az a megoldás nem is biztos, hogy annyira fontos. Ha egy webáruház készítő cég ötletet akar lopni, akkor nem lenne egyszerűbb ezekből az amúgy sokkal fejlettebb ingyenes rendszerekből lopnia, amelyben sokszor tíz-húszszor annyi programozási idő van? Illogikus lenne tehát másik cégtől lopni.

Ez a bejegyzés én is látom, hogy Flame gyanúsra sikeredett! Azonban az elmúlt két év 8-10 "nem tudok mit tenni az áruházammal és ki kell dobni és másik céggel megcsináltatni" jellegű megkeresése után úgy gondolom, hogy erről beszélni kell!


Szeretnék értesülni az e-commerce.blog.hu új bejegyzéseiről.

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

8 komment

Címkék: webáruház webáruház készítés

A bejegyzés trackback címe:

https://e-commerce.blog.hu/api/trackback/id/tr721790972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

grofakos · http://www.zoldhetfo.com/blog/online_vasarlas_elonyei 2010.03.07. 09:33:35

Örülök, hogy más is szükségesnek tartja az üzembehelyezés előtti független tesztelést.
Amit leírtál, az egy a sok "hülyeség közül, melyekkel az elmúlt időszak elemzései során találkoztunk.
Csak egy példa:
az egyik webáruház pénztár oldaláról semmilyen módon nem lehet kilépni, csak ha bezárja a látogató.
Vagy egy másik:
A rendeléshez regisztrálni kellett, de a visszaigazoló email semmilyen címre nem jött meg. Ezek szerint ott már csak azok tudnak vásárolni, akik valamikor, régebben regisztráltak.
Egyszer megírom a példatárat, hátha tanulni fog belőle minden új webáruház üzemeltető.

EdBoyWW · http://twitter.com/edboyww 2010.03.07. 12:38:54

"nem tudok mit tenni az áruházammal és ki kell dobni és másik céggel megcsináltatni"

A hibákat lehet javítani. Ha valaki ilyet mond, az a szolgáltató cégnél jelez alapvető hibákat. A kódnak ehhez szerintem semmi köze - a "másik cég" soha nem fog belenyúlni az előző cég megoldásába, amelyet nem ismer és nem tudja, mi a működése. Időben és pénzben sem érné meg. Már csak ezért sincs értelme "rejteni" a kódot.

Ernő007 · http://www.webseo.hu 2010.03.07. 12:47:04

@EdBoyWW: Eddig két esetben találkoztam olyan megoldással, ahol a hibajavításnak sem volt értelme. Annyira bugos volt az egész.

Persze nem ez a jellemző, de van amikor kevesebb költség a nulláról újra felépíteni egy webshopot, mint foltozgatni a hibákat.

Petnetman · Http://www.petnet.hu 2010.03.07. 14:00:42

a probléma valós, de valakinek el kellene mondania végre, hogy egy egyetemista által 50-100 ezer forintból készített, vagy épp egy ingyenes megoldást redesign-oló és ezért 500 ezret elkérő cég sz@rt árul. a legtöbb megrendelő _NINCS_ tisztában azzal –és ezúton szeretném eltanácsolni a piaci részvételtől a sok ingyenes szakértőt/okoskodó tanácsadót/"marketing" gurut–, hogy mit szeretne venni, ez milyen értéket képvisel és mi várható tőle. sajnálattal amíg a webáruház tulajdonosok erre nem fordítanak elég figyelmet(bár sajnálatosan nem is tudják hogy kellene) addig ez így is marad :( :( :(

Atisp · http://www.netgo.hu 2010.03.10. 15:10:47

A forráskódot kiadni 2 dologból biztosan nem szerencsés:
- biztonsági hibákat könnyű belőle lenézni
- utána már nincs értelme hibajavítást vállalni abban a webshoppban, hiszen az ügyfel tanonc egyetemista rokona, kitudja mit barmolt el és írt át. Így adott esetben egyszerűbb a projektet átcsinálni, de ez már nem hibajavítás és főként nem garanciális dolog.

Patnetman@ ügyfelek nem tudnak különbséget tenni webáruház és webáruház között. Azért nem mert lakikusnak ez nehéz. S nincs is igényük arra, hogy különbséget tegyenek, hiszen az a tény, hogy 100-200 000 Ft juk van vagy ennyit szánnak rá be is korlátozza a döntések ilyen színtű vizsgálatát.

Sok ilyen más nehéz döntés is van egy vállalkozás életében, mint pl. a webáruház. De ez az Ő üzleti döntésük. Saját magutól más nem tudja megvédeni Őket.

Ernő007 · http://www.webseo.hu 2010.03.10. 15:29:23

@Atisp: Igen, ez egy érdekes problémakör!
Miután kiadod a kódot a kezedből utána ugye bárki hozzányúlhat és elronthatja, aztán pedig jönnek hozzád, hogy garanciális javítás....

Te pedig mondom, hogy nem, hiszen más is belenyúlt.. stb. De hogyan döntitek el, hogy kinek van igaza, ha a forráskódot mindenki módosíthatja....??

Habár én is a fejlesztői oldalon állok, megpróbálom kicsit a másik irányból nézni most a dolgokat. Azt látom azért, hogy a megrendelők oldalán lenni sem könnyű... sokan inkorrekt cégbe futnak, vagy éppen nem mérik fel megfelelően a dolgokat és elbuknak ezáltal.

Petnetman · Http://www.petnet.hu 2010.03.10. 17:30:00

ez a forráskód kiadás azért, marha egyszerű dolog, van erre egy jogi formula is, –merthogy a forráskód az írójának a szellemi tulajdona–, így átadáskor a fejlesztőnek nyilatkoznia kell arról, h lemond róla a megrendelő javára.

ugyanakkor ha egy átadott kódba bárki más is belenyúl az AZONNALI garanciavesztéssel jár, ezt nem kell túlmagyarázni. aki ezt nem érti, annak felesleges ezt magyarázgatni :D

Petnetman · Http://www.petnet.hu 2010.03.10. 17:30:28

@EdBoyWW: aki ilyet mond annak általában felhasználói szintű kezelési problémái vannak :( nem komoly kódhibái... kis magyar valóság:(

E-commerce - Kereskedj JÓL a weben!

Hasznos blog webáruház fejlesztésén gondolkodó cégeknek vállalkozásoknak. Kikerülhető csapdák melyeket a nem kompetens cégek jelentenek és bizonyítottan működő eszközök, melyekkel a profit növelhető. Felület e-kereskedőknek tapasztalataik megosztására.
További kérdések, információk: horvath@webseo.hu

OptimumClick PPC Agency Manchester UK

© Horváth Ernő - A blog tartalmát a szerzői jog védi. A bejegyzések bármely része magáncélokra, nem-üzleti jellegű weboldalakhoz változtatás nélkül és a forrásra való pontos és megfelelő hivatkozással ( e-commerce.blog.hu) szabadon másolható, terjeszthető elektronikus és nyomtatott formátumban. Üzleti jellegű felhasználás csak a szerző írásos engedélyével lehetséges, minden jogszerűtlen felhasználás 10.000 Ft+Áfa/szó összegű kártérítést von maga után.

Friss topikok

Linkblog

süti beállítások módosítása