Webáruház nyitás a szomszédos országokban 1. (Románia)

2009.08.01. 12:04 Ernő007

Egyre több igény merül fel a tekintetben, hogy egy sikeresen működő magyar webáruház szeretne külföldi piacok felé is terkeszkedni. A terjeszkedés teljes jogi hátterét jelen pillanatban nem szeretném körbejárni, viszont mielőtt bárki is valamelyik ország irányába indulna el célszerű megnézni az ottani felhasználói-piaci szokásokat. A terjeszkedésnek lényegében nincsen technikai háttere, hiszen a webáruházak többsége könnyen többnyelvüsíthető, és az idehaza működő logisztikai cégek a csomagot némi felár ellenében elszállítják Romániába vagy Szlovákiába.

Ha csak a magyar felhasználói szokásokból indulunk ki, akkor sok esetben zátonyra futhatunk!

Első körben Romániát nézzük meg és a román emberek felhasználói szokásait, míg Magyarországon 53%-os az Internet penetráció, addig Romániában 32,5%-os. Forrás: netkutatasok.blogspot.com Ez jóval a régiós átlag alatti, ez egyrészt jó hír, mivel van hova fejlődni, másrészt pedig egy kevésbé kialakult piaccal állunk szemben. Összességében viszont több internetfelhasználó van Romániában, mint Magyarországon, mert Románia össz népessége 2006-os becslés alapján 22.303.552 fő.

Különbség, hogy míg nálunk a Yahoo kereső nem túl elterjedt (csak a 18. a leglátogatottabb oldalak listáján), addig Romániában a Google.ro után a második leglátogatottabb oldal, tehát Romániában érdemes a Yahoo keresőjére is optimalizálni az oldalunkat, illetve a Yahoo keresőben is hirdetni!

Míg magyarországon van saját nagyméretű szocális háló oldal: iwiw.hu addig romániának nincsen saját ilyen nagy volumenű oldala, a románok legtöbben hi5.com-ot használják, sőt a hi5.com felhasználóinak kb. 6%-a román.

A Travian.ro a 8. leglátogatottabb oldal Romániában, erről arra lehet következtetni, hogy a Románok szeretnek online játszani.

A statisztikák alapján megfigyelhető az, hogy romániában nincsen igazán helyi szolgáltató, akinek erős a pozíciója, míg idehaza freemail.hu, citromai.hu, blog.hu, origo.hu vannak a leglátogatottabb oldalak között, addig kint a hi5.com, blogger.com, wordpress.com, facebook.com vannak előkelő helyen. Valószínűleg odakint ilyen nagy oldalakt senki sem finanszírozott meg, a románok pedig elkezdték használni a nemzetközi alkalmazásokat.

Magyarországon az első 40 leglátogatottabb oldal között nincsen pornó jellegű site, addig Romániában a második 20-asban két ingyenes YouTube szerű, ámbár pornó tartalmú oldalt is találhatunk.

A "román Vatera" az Okazii.ro látogatottsága alul marad a magyar Vaterához képest, és ennek az oldalnak igazán nincs is konkurenciája.

A románok nagyon sokat látogatnak torrent oldalakat, rögtön az első 20 között található egy román torrent oldal.

A használtautó.hu jellegű román oldal színvonalában és látogatottságában is eléggé messze áll a magyar oldalhoz viszonyítva, az autovit.ro Romániában csak a 60. leglátogatottabb oldal.

Érdekes módon a Románok által látogatott oldalak rangsora jobban hasonlít a nemzetközi trendekhez, mint a magyaroké. Lehet, hogy nem is az ő szokásaik a furcsák, hanem mieink azok? És mi mindig inkább sajátot csinálunk ahelyett, hogy a már működő nemzetközi alkalmazásokat használnánk?

Összességében ez alapján néhány következtetést azért levonhatunk:
- eredeti CD lemezeket, DVD-ket ne áruljunk Romániában :)
- fókuszáljunk a Yahoo-ra is
- fókuszáljunk a nemzetközi szolgáltatók oldalaira
 

Arról, hogy az adott termék mennyire lesz sikeres, pedig kérdezzünk meg egy hozzáértő cégek, akik ennél egy sokkal mélyebb piaci elemzést tudnak elkészíteni és konkért számokkal alátámasztott eredményeket kaphatunk.


Szeretnék értesülni az e-commerce.blog.hu új bejegyzéseiről.

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://e-commerce.blog.hu/api/trackback/id/tr651281267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wyr · http://blogregeny.com 2009.08.29. 08:07:36

A Yahoo nem mint keresőmotor népszerű, hanem mint IM és e-mail kliens. A Yahoo Messenger! messze a legnépszerűbb IM szolgáltatás Romániában. Az Unlock Research legfrissebb eredményei alapján Romániában a keresőmotorok sorában a Google után a Bing jön és a Yahoo csak harmadik.

E-commerce - Kereskedj JÓL a weben!

Hasznos blog webáruház fejlesztésén gondolkodó cégeknek vállalkozásoknak. Kikerülhető csapdák melyeket a nem kompetens cégek jelentenek és bizonyítottan működő eszközök, melyekkel a profit növelhető. Felület e-kereskedőknek tapasztalataik megosztására.
További kérdések, információk: horvath@webseo.hu

OptimumClick PPC Agency Manchester UK

© Horváth Ernő - A blog tartalmát a szerzői jog védi. A bejegyzések bármely része magáncélokra, nem-üzleti jellegű weboldalakhoz változtatás nélkül és a forrásra való pontos és megfelelő hivatkozással ( e-commerce.blog.hu) szabadon másolható, terjeszthető elektronikus és nyomtatott formátumban. Üzleti jellegű felhasználás csak a szerző írásos engedélyével lehetséges, minden jogszerűtlen felhasználás 10.000 Ft+Áfa/szó összegű kártérítést von maga után.

Friss topikok

Linkblog

süti beállítások módosítása