Template webáruház vagy teljesen egyedi design?

2009.06.01. 14:29 Ernő007

Mik azok a template-ek? A Template-ek előre elkészített weboldal vagy webáruház kinézeti tervek, melyeket csak meg kell vásárolnunk és szinte azonnal használatba is tudjuk venni őket? Ezzel leegyszerűsíthető a design készítésének folyamata. De vajon megéri-e számunkra ilyen template-et vásárolni? A template oldalak egyik legnagyobb gyűjtőhelye a www.templatemonster.com ahonnan több ezer webáruház kinézeti terv közül lehet választani, szinte az összes nagyobb webáruház motorhoz előre elkészített template van. Az ilyen templatek általában 130-200 dollár közötti áron azonnal megvásárolhatóak.

Vannak esetek, amikor indokolt lehet template használata, hiszen viszonylag gyorsan túl lehet jutni a webdesign elkészítésén, nem nekünk kell magunknak kitalálni, hogy hogyan nézzen ki az áruház, mi hol legyen és nem elsősorban sokkal olcsóbb(-nak tűnik) mint egy saját design. Az előre elkészített designok sok esetben teljesen készen vannak és csak fel kell telepíteni az adott nyílt forráskódú webáruház megoldásra és némi testreszabás után már lehet is elkezdeni árulni.

Milyen hátrányai lehetnek egy ilyen template-nek az egyedileg elkészített designokhoz viszonyítva?

Az nyilvánvaló, hogy ha valamit többen is megvásárolhatnak, akkor könnyen lehet, hogy az adott designt nem csak mi használjuk, hanem többen, akkor 5-6-an is a világon. A legtöbb designál jelzik azt, hogy eddig hányan töltötték le, így legalább azt tudjuk, hogy az adott napig hányan használják még az általunk kiválasztott kinézetet. Ha eddig a szám a 0, az akkor még nem jelenti azt, hogy senki sem fogja azt használni akár heteken belül. A template oldalak esetében van lehetőségünk egyedileg megvásárolni a designt, ami azt jelenti, hogy mások már nem tudják megvenni azt, ilyenkor persze már az ár nem annyira vonzó, mert egy design akár 1800 dollárba is kerülhet, és ennyiért már egyedileg professzionális desing is készítettünk magunknak a fejlesztő céggel vagy egy freelancer grafikussal.

További hátrány lehet, hogy ezek a designok nem magyar nyelvűek, hiszen általában angol nyelvre vannak "optimalizálva". Ez azt jelenti, hogy a szövegek az angol szavak hosszához vannak igazítva, amik sokszor jóval rövidebbek, mint magyar megfelelőjük, így adott esetben a vásárolt designt szinte azonnal át is kell alakítani. A másik  probléma, hogy az előre gyártott designok általában "minél gyorsabban" vannak megszerkesztve, és ha valamit át kell rajta alakítani, akkor azt lehet, hogy csak sok munka árán van lehetőségünk. Nem egyszer találkoztunk olyan template-tel, amelyet a megrendelő kérésére átszabni körülbelül annyi munkaóra volt, mintha a designt mi magunk készítjük, így a design azon felül, hogy nem lett egyáltalán olcsóbb, még klónokkal is rendelkezett a világhálón.

Találkoztunk már olyan cégekkel, akik saját referenciaként Template Monster-ről letöltött designokat mutattak be ügyfeleinknek. Így mindig fogadjuk kétkedéssel, ha egy webfejlesztő cég (???) angol nyelvű designokat mutat nekünk, mint referencia, természetesen ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy az adott cég átver minket, mert valóban lehetnek angol referenciáik, ilyen esetben érdemes megkérni őket, hogy mutassák meg az oldalt, mint működő referencia. Mivel a Template Monster nem jelzi, hogy az oldalt hol használták fel, így ha nem mondtak igazat, akkor szinte biztos, hogy nem fogják tudni megmutatni nekünk a működő webáruházat.

Template megoldást használni jó kiinduló alap lehet, ha saját webáruházat szeretnénk és nincsen ötletünk, a template oldalakon több ezer design közül tudunk választani, és az oldal valódi designját készítő cégnek nagyon sokat tudunk segíteni, azzal, ha mutatunk neki olyan áruházak, amilyent szeretnénk. Azonban vegyük figyelembe, a fent felsorolt korlátozásokat és ha pénztárcánk engedi, akkor válasszunk egyedi designt, és csak különös indokolt esetben vásároljunk template megoldásokat.

 


Szeretnék értesülni az e-commerce.blog.hu új bejegyzéseiről.

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://e-commerce.blog.hu/api/trackback/id/tr331156883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

E-commerce - Kereskedj JÓL a weben!

Hasznos blog webáruház fejlesztésén gondolkodó cégeknek vállalkozásoknak. Kikerülhető csapdák melyeket a nem kompetens cégek jelentenek és bizonyítottan működő eszközök, melyekkel a profit növelhető. Felület e-kereskedőknek tapasztalataik megosztására.
További kérdések, információk: horvath@webseo.hu

OptimumClick PPC Agency Manchester UK

© Horváth Ernő - A blog tartalmát a szerzői jog védi. A bejegyzések bármely része magáncélokra, nem-üzleti jellegű weboldalakhoz változtatás nélkül és a forrásra való pontos és megfelelő hivatkozással ( e-commerce.blog.hu) szabadon másolható, terjeszthető elektronikus és nyomtatott formátumban. Üzleti jellegű felhasználás csak a szerző írásos engedélyével lehetséges, minden jogszerűtlen felhasználás 10.000 Ft+Áfa/szó összegű kártérítést von maga után.

Friss topikok

Linkblog

süti beállítások módosítása