Segítség! Lopják a képeimet!

2011.06.19. 19:24 Ernő007

Tulajdonképpen nem tudom, hogy miért csak most jutott eszembe, hogy írjak erről a problémáról, pedig nagyon sokszor találkoztam vele és külföldön és idehaza is tipikus probléma. A probléma gyökere valahol mélyebbről fakad, először kezdjük ennek a vizsgálatával.

Az egyik legnagyobb probléma az, hogy a nagykereskedő szerepét betöltő kereskedelmi egységek nincsenek felkészülve a digitális világra, és nem tudnak a saját maguk által forgalmazott termékekről még csak minimális elvárásoknak megfelelő fotót sem átadni. De sokszor még a gyártók sem képesek erre. :( Rengetegszer belefutottunk mi is abba a problémába, hogy szegény ügyfelünknek az adatbázis összeállítására annyi ideje ment el, hogy a tervezett 2-3 hónapos projektből szépen 4-6 hónapos lett, mert a nagyker ígérgette, hogy majd lesznek képek, meg normális adatok, aztán végül egyik sem lett. Jó kérdés tehát, hogy kinek a felelőssége az, hogy normális fotó készüljön egy termékről, elvileg nem a kiskereskedő feladat lenne és véleményem szerint sem. Persze ezen lehet vitatkozni, de semmiképpen sem ésszerű, hogy mondjuk 1000 kiskereskedő mindegyike saját magának ugyanarról a termékről csináljon képet. (Habár nyilvánvalóan a fotósoknak tetszene az ötlet mert sok munkát generálna nekik :) ).

Egy profi kép valójában több ezer forintba kerül, több profi kép egy termékről meg még több ezer forintba, ha belevesszük azt, hogy az online kereskedőknek általában nincsen raktárkészlete, hanem amit megvesznek tőle azt hozzák el saját magukhoz, akkor könnyen belátható, hogy elvileg sem oldható meg mondjuk több ezer termék lefotózása egyszerre, tehát ha hozzávesszük azt, hogy ezt még több héten keresztül kellene fotózgatni, akkor aztán végképp elkeserítő a történet. Persze választhatod azt is, hogy megcsinálod magadnak, persze az sem olcsó mulatság, de talán mindenképpen jobban jössz ki, mintha más csinálná meg neked, feltéve ha elég időd és türelmed van... de valaki nem azért (online)vállalkozik, hogy éjjel-nappal fotózzon, mert akkor elmegy inkább fotósnak. Mindenesetre van lehetőség termék fotó tanfolyamra menni itt: http://www.weblapfoto.hu/arak

De a tanfolyamtól még nem lesz jó géped (sem), tehát az is némi beruházás.

A másik probléma az már a gondolkodásmóddal van, hogy nem nagyon szeretünk fizetni digitális tartalmakért (legalábbis idehaza nem, habár a világ legismertebb kalóz oldala nem magyar volt és egy olyan országban született ahol hozzánk képest hatalmas jólét uralkodik.) tehát ami elvehető ingyen azt vegyük el ingyen. Annak akitől meg ellopjuk a képeket úgysem fáj, hogy elvettük, hiszen neki attól még megmarad, csak nálunk is lesz egy példány. Igen, de úgy könnyű belemenni nagy mellénnyel az árversenybe, hogy amiért ő kifizetett mondjuk 1 millió forintot az nekünk egy délutánba került, hogy ellopjuk. Így nem nehéz olcsóbbnak lenni nála... ezek mondjuk már morális és nem technikai jellegű kérdések.

A hosszú bevezető után nézzük is meg, hogy miért jelent a képlopás olyan nagy problémát és miért beszélünk róla, még mindig. Azért, mert "szinte lehetetlen" meggátolni. A HTML nyelv sajátosságaiból adódóan a képek forrása kódolatlanul érkezik az ügyfél számítógépére, de ha még kódolva is volna akkor is mivel meg kell jeleníteni az egyszerű látogatónak jó minőségben a képet, ezért egy bárhonnan beszerezhető "screen capture" (magyarul képlopó; beszédes név...) programmal pillanatok alatt egy saját verziót lehet belőle készíteni. Ez mondjuk munkaigényes folyamat, és a képet akkor éri meg ellopni, ha nagyon könnyen el lehet, de könnyen beláthatjuk, hogy bármennyire is próbálkozunk el lehet lopni a képet. Persze nagyon nem mindegy, hogy mekkora erőfeszítés árán és esetleg a kép mit visz magával ami az eredeti tulajdonosra utal. (Extrém eset, de láttam már olyan webáruházat amelyikben egy másik webáruház logózott képei jelentek meg, nos ezt sajnos nem nagyon meggátolni, de kérdéses, hogy ki vásárol ilyen helyről.)

Nagyon sok technikai létezik arra, hogy megnehezítse az enyves kezű online képtolvajok életét. Általában a képzetlen réteget elég könnyen el lehet riasztani pusztán azzal, hogy az egér jobb gombja le van tiltva egy javascript által és így nem lehet rákattintani a képre és nem lehet lementeni. Sajnos ha valaki tudja, hogy hogyan kell kikapcsolni a javascriptet vagy éppen hogyan találja meg az oldal forrásában a képet, akkor ez a technika nemigazán működik. 

A másik általános megoldás a vízjel, amelyet minden képre rágenerálnak a feltöltés után, (ilyen van a cikkben szereplő két képen is, rajta van az istockphoto logója). Két áruházra példa akik így védik a képeiket: http://www.okostelefon-navigacio.hu/ és http://www.petnet.hu/ . Ez a megoldás is kijátszható, mivel elég mennyiségű kép összegyűjtésével felderíthető vízjel, majd eltávolítható a képről. Nyilván persze ha valahonnan letölthető a kép szabadon, akkor a tolvajok nem a mi vízjelezett képeinket fogják restaurálni, hanem a legkönnyebb ellenállás irányába mennek és onnan szedik le, ahol semmilyen védelem sincsen.  

További tecnikák előnyökkel és hátrányokkal (angolul): How to protect digital images?

Egyfajta (sajnos költséges) megkerülése a kép lopásnak az lehet, hogy nem képet hanem videót teszünk fel a termékről. Egy videót is el lehet lopni, csak éppen abból sokkal nehezebb eltávolítani a digitális lenyomatot, illetve sokkal hamarabb kideríthető, hogy honnan származik, mert általában annyira egyedi. Erre a megoldásra jó példa a http://www.markabolt.hu/ ahol majd minden termékhez egy használati útmutató videó van elhelyezve, nos az biztos, hogy ezt másolni nem nagyon lehet, ráadásul ha valaki arra is adja a fejét, akkor vagy Magyarországon belül marad, vagy szinkronizálnia kell a videót. Természetesen egy termék videónak egyéb előnyei is lehetnek, de ennek a cikknek most nem ez a témája.

Leginkább tehát a megelőzés és a lopások felderítése lehet a legjobb módszer. Mivel a lopást 100%-osan nem lehet semmilyen módszerrel sem meggátolni, ezért célszerű ha már megtörtént a lopás minél előbb értesülni róla és jogi procedúrát indítani a jogtalan felhasználóval szemben. 

Azonban ez sem túl triviális, mert hogyan értesülünk arról, hogy lopás történt? Szöveges tartalomra már van egy viszonylag széleskörben használt oldal ez a  http://www.copyscape.com/ azonban a média tartalmak ellenőrzése jóval bonyolultabb. Egy kis mértékű kép módosítás is megnehezíti a felderíthetőséget, ezért média tartalmak esetén nem pontos egyezést hanem jelleget kell vizsgálni.

Egy ilyen képkereső szolgáltatás a TinEye amelyik ingyenesen használható, de egyelőre csak 1.9 milliárd kép között keres, habár rohamosan fejlődik, de jelen esetben a WebSEO logóra nem talált egyetlen egyezést sem (lehet, hogy nincsen is). Mindenesetre periodikusan az összes képet leellenőrizni, amelyik az áruházunkban van, lehetetlen, habár van API-ja és elég nagy a hype körülötte egyelőre kereskedelmi célokra megbízhatóan még kevéssé használható. Persze lehet, hogy 1 éven belül eljut majd oda, hogy jó lesz, de egyelőre még adományt gyűjt... akinek lopják a képeit az most rögtön adakozhat is nekik! :)

Nézzük csak meg, hogy ez az edigital.hu oldalán található nyomtató hol van még fent a weben, hát pár helyet azért talált a szoftver, de nyilván ez a gyártó által adott kép.

http://www.tineye.com/search/a6c64c94906b1d77bc8272a1989758e82e42dc5e/

Bizonyos esetben jó lehet az is, hogy inkább hagyjuk, hogy "lopják el" a képet, pontosabban inkább használják tisztán ahelyett, hogy ellopnák és a sajátjukként tüntetik fel, erre jó az http://www.embedanything.com/ szolgáltatása. 

Amennyiben nem szeretnénk a véletlenre bízni, akkor a Yoshki az a szolgáltatás ami nekünk való, teljesen komplett kép menedzsment rendszerrel rendelkezik amely egyrészt felhívja a tolvaj figyelmét arra, hogy az adott kép milyen jogokkal rendelkezik, másrészről pedig szolgáltatást biztosít arra, hogy a képeinket figyelje, nyilván ennek is megvan az ára. Egy magyar KKV-nak kevéssé férne bele a kiadásokba.

Sajnos néha azt sem tudhatjuk, hogy honnan jön a támadó, elég egy elégedetlen munkatárs vagy egy programozó és bármennyire is védjük digitálisan a képeinket ha a szerveren lévő eredeti verzióhoz ő hozzáfér, akkor azok kiszivárgása tulajdonképpen már az ő meggyőződésén és lelkiismeretén múlik. 

(A fenti képek forrása az istockphoto.com, direkt a vízjelezett verzió, mert ez illeszkedik legjobban a képek lopása bejegyzéshez, remélem, hogy az olvasóim is értik a benne rejlő cinizmust.)


Szeretnék értesülni az e-commerce.blog.hu új bejegyzéseiről.

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

Szólj hozzá!

Címkék: biztonság büntetés hacker creative commons webáruház webáruház törvény

A bejegyzés trackback címe:

https://e-commerce.blog.hu/api/trackback/id/tr92998129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

E-commerce - Kereskedj JÓL a weben!

Hasznos blog webáruház fejlesztésén gondolkodó cégeknek vállalkozásoknak. Kikerülhető csapdák melyeket a nem kompetens cégek jelentenek és bizonyítottan működő eszközök, melyekkel a profit növelhető. Felület e-kereskedőknek tapasztalataik megosztására.
További kérdések, információk: horvath@webseo.hu

OptimumClick PPC Agency Manchester UK

© Horváth Ernő - A blog tartalmát a szerzői jog védi. A bejegyzések bármely része magáncélokra, nem-üzleti jellegű weboldalakhoz változtatás nélkül és a forrásra való pontos és megfelelő hivatkozással ( e-commerce.blog.hu) szabadon másolható, terjeszthető elektronikus és nyomtatott formátumban. Üzleti jellegű felhasználás csak a szerző írásos engedélyével lehetséges, minden jogszerűtlen felhasználás 10.000 Ft+Áfa/szó összegű kártérítést von maga után.

Friss topikok

Linkblog

süti beállítások módosítása