Vegyünk vagy béreljünk webáruházat?

2009.06.01. 14:00 Ernő007

Az első kérdés, hogy ha szeretnénk webáruházat, akkor az, hogy melyik a számunkra legjobb megoldás. Jelen cikkben megpróbálok egy kicsit körbenézni a piacon, hogy milyen lehetőségeink vannak akkor, ha webáruházat szeretnénk.

Amennyiben webáruház készítésével foglalkozó céget keresünk, akkor szinte rögtön fel fog tűnni, hogy a cégek egy része bérelhető webáruházat kínál számunkra, míg vannak cégek amelyek egyedi webáruházat készítenek nekünk cégreszabottan. Az egyedi webáruház lehet zárt vagy nyílt forráskódú, most ezek között nem teszünk különbséget.

A bérelhető webáruházak esetében havi vagy éves bérleti díj ellenében üzemeltethetünk webáruházat melyek előre telepített modulokat tartalmaznak. Az ilyen webáruházakat általában nem saját domain néven keresztül, hanem a cég domain nevén keresztül lehet elérni, pl. bolthely.hu/manojatek/ Ezen webáruházak legnagyobb hátránya, hogy a domain név ahol van nem a mienk, és ha esetleg később szeretnénk saját domain néven üzemeltetni az áruházat, akkor erre nincsen itt lehetőség. Vagyis választanunk kell egy egyedi webáruházat, illetve sok esetben az itt használt név .hu vagy .com vége már foglalt, tehát egyszerűen nem is tudjuk áttenni az áruházat, mert a vevők máshol fognak minket keresni.

Ha még a vevőinket tudjuk is értesíteni a változásról a hónapok vagy évek folyamán épített linkek melyek erre az oldalra mutatnak elvesznek, így ha elhagyjuk a szolgáltatót, akkor szinte kezdhetjük előről a webáruház marketingjét, és csak a regsiztrált vásárlókat tudjuk "magunkkal vinni" az eddigi érdeklődők sajnos elvesznek. Továbbá fontos lehet azt is megfontolni, hogy a Google találati listájában a rangsoroláskor egyik szempont a domain kora, vagyis ha friss domainnel indulunk egy egyedi fejlesztéssel, akkor ezen a téren is elvesztegettünk jó sok időt. Bizonyos szolgáltatók adnak lehetőséget arra, hogy saját domain nevünk legyen még akkor is ha bérelünk webáruházat, de sajnos nem mindegyiknél van erre lehetőség.

További hátrány lehet, hogy a webáruház korlátozottan testreszabható, mivel mindenki igényéhez próbál alkalmazkodni, ezzel elveszik az egyediség, és design terén se várjunk ezektől az áraktól teljesen módosíthatóságot! Ezérthát ha valami speciálisat szeretnénk akkor szinte biztos, hogy a fejlesztők ezt nekünk nem fogják elkészíteni, így csak azt tudjuk használni, ami a többieknek is megfelel.

Mik lehetnek tehát az előnyök, ami miatt mégis célszerű bérelt megoldást választani?

Mivel már készen van az áruház, ezért nem kell várni arra, hogy valaki lefejlessze és kifizetés után szinte azonnal használatba vehető. Mivel már jól bejáratott domainen van a webáruház, ezért a keresőkben viszonylag hamar jó helyre kerül. Keresőoptimalizálni persze nem egyszerű ezeket az áruházakat sem, de mivel a fődomain nem új, ezért kezdetben nagyobb sikereket érhetünk el az optimalizálással, mintha saját domainen futnak az áruház. Egy egyedi fejlesztés általában drága a 100.000 Ft-tól egészen a több milliós tételelekig lehet webáruház fejlesztő cégeket találni, míg egy bérléses konstrukció ennek a töredéke, tehát kezdő vállalkozóknak ideális lehet. Vannak olyan szolgáltatók, akik ingyen adják a bérelt áruházakhoz tartozó export funkciót az árösszehasonlító oldalakhoz, így szinte azonnal több helyen meg tud jelenni az általunk feltöltött termék. Fizetet kattintás alapú hirdetést (Google Adwords Etarget) ezekre az áruházakra is van lehetőség elindítani. Kezdő vállalkozásoknak és egyéni vállalkozóknak ideális ez a webáruház forma, ha még valaki nem biztos a sikerben akkor ezzel a megoldással kevesebbet bukhat, és hamarabb kiderül, ha az üzleti modell nem működik.

Miért választja mégis a cégek többsége az egyedi fejlesztést?

A cégek többségének nem felelnek meg a sablonos megoldások és saját fejlesztésű teljesen cégreszabott webáruházat szeretnének. A webáruház készítő cégnek a feladata ilyenkor az, hogy az általa használt rendszert a legjobban felhasználó igényére szabja. Az első lépésben ilyenkor kialakulnak a funkcionalitások vagyis meghatározzák a felek, hogy pontosan mit tudjon a webáruház és ezután kezdődik meg a webáruház grafikai tervezése. A grafikai tervezés során a cég arculatához és a termékek illeszkedő design jön létre.

Egyedi fejlesztés során rengeteg olyan funkció kerülhet kialakításra, amelyet egy bérelt áruház sohasem fog tudni. Például ha ruhákat árulunk, akkor célszerű minél nagyobb képeket alkalmazni a termékek adatlapján, ha csapágyakat árulunk, akkor célszerű minél több paramétert megadni a csapágyakról és kevesebb hangsúlyt adni a képeknek. Niylvánvalóan egy előre elkészített webáruházat nem tudjuk az adott termékekhez igazítani. Egy egyedi fejlesztés esetén lehetőség van arra is, hogy a webáruházat összekössük a cég ERP vagy számlázó rendszerével, így a weben keresztüli megrendelések azonnal a vállalatirányítás rendszerbe kerülnek és minél kevesebb emberi erőforrás és hiba léphet a kiszolgálási folyamatba.

Egyedi fejlesztés során lehetőség van speciális export-import modulok kialakítására is, tehát szerepelhetünk szinte bármelyik árösszehasonlító oldalon nem csak azokon amelyekre a bérelt webáruház készítő elkészítette az exportot.

Az a tapasztalatunk, hogy a saját webáruház sok esetben presztízs is a cégek számára, és mutatja azt, hogy cég kellően innovatív, és keresi az újdonságokat és az új értékesítési csatornákat.

Hosszútávon mindenképpen az egyedi fejlesztésű webáruházak szükségesek a cégék számára.

 

 


Szeretnék értesülni az e-commerce.blog.hu új bejegyzéseiről.

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

Szólj hozzá!

Címkék: webáruház webáruház készítés webáruház bérlés webáruház marketing

A bejegyzés trackback címe:

https://e-commerce.blog.hu/api/trackback/id/tr551156817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

E-commerce - Kereskedj JÓL a weben!

Hasznos blog webáruház fejlesztésén gondolkodó cégeknek vállalkozásoknak. Kikerülhető csapdák melyeket a nem kompetens cégek jelentenek és bizonyítottan működő eszközök, melyekkel a profit növelhető. Felület e-kereskedőknek tapasztalataik megosztására.
További kérdések, információk: horvath@webseo.hu

OptimumClick PPC Agency Manchester UK

© Horváth Ernő - A blog tartalmát a szerzői jog védi. A bejegyzések bármely része magáncélokra, nem-üzleti jellegű weboldalakhoz változtatás nélkül és a forrásra való pontos és megfelelő hivatkozással ( e-commerce.blog.hu) szabadon másolható, terjeszthető elektronikus és nyomtatott formátumban. Üzleti jellegű felhasználás csak a szerző írásos engedélyével lehetséges, minden jogszerűtlen felhasználás 10.000 Ft+Áfa/szó összegű kártérítést von maga után.

Friss topikok

Linkblog

süti beállítások módosítása