Webáruház létrehozása a Facebookon belül!

2010.06.08. 21:11 Ernő007

Azt hiszem, hogy jó sokat kellett várni erre a bejegyzésre, de végre megszületett. Inspirációt adott nekem az is, hogy tudomásom szerint megjelent az első hazai webáruház a Facebookon, ez pedig a Kelly Kiadó webshopja, amely itt érhető el (a shop fülre kell kattintani).

 

A közösségi média egyértelműen trend 2010-ben így várható volt, hogy az online vásárlás is elmozdul ebbe az irányba. Első körben persze csak a hazai webáruházak közül néhánynak született rajongói oldala, ez tulajdonképpen még csak az első lépés volt és nem is nevezném igazából rettentő nagy fordulatnak, hiszen az iwiw fénykorában (szvsz. 1-2 éve) is naponta kaptam a bejelölést, hogy XY cég vagy XZ weboldal ismerőnek jelölt. Természetesen annó az a kőkor volt... amikor a közösségi felületeket a cégek spamre használták ki.

Aztán szépen lassan finomodott minden és már megszűnt a "push marketing" a Facebookon vagy csak nagyon elenyésző lett helyette viszont voltak csoportok és meg lehetett hívni bele barátokat, nos ez már egy jóval árnyaltabb kevésbé erőltetett marketing. Szépen elindulhatott a kommunikáció a cég és a vásárlók között! Vannak akik ezt nagyon ügyesen csinálják és tulajdonképpen mára 4.000-5.000-es rajongói klubbal rendelkeznek. Nyilvánvaló, hogy ebből az irányból nekik igencsak nagy forgalom generálódik.

Harmadik körben (mostanában) pedig megjelent az "Univerzális LIKE", avagy szinte bárhol vagyok tudom lájkolni (ékes magyar szóval... :S ) az adott cikket, terméket stb. Ezáltal a barátaim látják, hogy a Facebookon kívül éppen mit csinálok, mit olvasok stb. Amennyiben a webáruházaknak is van ilyen lehetősége, akkor egyes termékeket is meg tudok így jelölni, tehát látom, hogy a barátaimnak mely termékek tetszettek. Ez most egy vásárlói döntési folyamatban előbb-utóbb pozitívan fog hatni rám, még ha nem is tudok róla. Nem mellesleg pedig mennyivel barátságosabb az oldal, hogy ott vannak a barátaim fényképei rajta.

És akkor most eljutottunk arra a pontra, hogy a Facebookon belül is lehet webáruházat létrehozni, sőt egyes webshop motorokkal akár vásárolni is! (Igazából ilyen lehetőség már régebben létezett, de úgy érzem, hogy most érett meg rá a piac.)

Az egyik ilyen Facebookon belüli ingyenes webshop motor szolgáltató a Payvment. Saját bevallásuk szerint a legelterjedtebb webshop motor a Facebook oldalon belül. A Payvment  teljes szolgáltatást nyújt, mindent a Facebookon belül lehet elvégezni, a termékek feltöltését, adminisztrációját, az egyes rendelések kezelését, stb. Az egyetlen hátránya ezen áruházaknak, hogy egyelőre magyar verzió nemigen létezik belőle.

Ebből sajnos nem lesz meglepetés... ugyanis csak Olaszországba szállítanak.

A másik megoldás a Kelly Kiadó által is használt ShopTab. Ez nem egy teljes funkcionalitású webáruház csupán egy felület ahová fel lehet tölteni a termékeket a Rajongói oldalon, de a vásárlás már a "rendes" webáruházban történik, tehát a ShopTab csak olyan felhasználóknak jó, akik már rendelkeznek egy bérelt vagy saját domain név alatt futó webáruházzal.

A fentieket összefoglalva egyelőre úgy gondolom, hogy nem kell attól tartani, hogy minden saját domain név alatt futó webáruház hirtelen bezár és mindenki csak a Facebookon keresztül tud árulni, vagy éppen fog venni. A kisebb webshopoknak jó lehetőség lehet nyitni efelé a piaci szegmens felé, de a nagyobb webáruházaknál nem hinném, hogy  pár hónapon belül 5%-os forgalom növekedésnél többet lehetne produkálni, habár ha belegondolunk abba, hogy nagy forgalom esetén az az 5% is jelentős, akkor mindenkinek magára bíznám a döntést, amennyiben vannak mérések azokat szívesen várom, mint komment a bejegyzéshez.

A Facebookon való webáruház nyitás lehetősége ott áll teljesen ingyenesen mindenki előtt!

Update1: Ezen cikkel egyidőben, de ettől teljesen függetlenül született egy másik blogbejegyzés is a Sitebuilder Blog-on, úgy tartom korrektnek, hogy ha az ikertestvérre itt elhelyezek egy linket: E-kereskedelmi megoldás a facebookon


Szeretnék értesülni az e-commerce.blog.hu új bejegyzéseiről.

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

5 komment

Címkék: facebook online marketing webáruház

A bejegyzés trackback címe:

https://e-commerce.blog.hu/api/trackback/id/tr932067416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

$Norbert$ · http://www.marketing112.hu 2010.06.08. 23:14:55

Ez az egyik legjobb blogbejegyzésed. Nagyon trendi, nagyon fekszik. Köszi, hogy szóltál, nem láttam még a Kelly-t.

Ernő007 · http://www.webseo.hu 2010.06.08. 23:17:17

@$Norbert$: Köszönöm!
Igyekeztem jó témával előrukkolni, úgy néz ki sikerült :)

Abrash1965 2010.07.26. 15:34:16

a payvment nem megy magyarul, de használhatod forintban.

eza kelly - hát, "nem elegáns" eurózni egy magyar webshopban.
amúgy - törvényes vagy nem törvényes az eurós webshopozás?

nem rossz a payvment, de elég sok feature hiányzik.

Ciare 2010.09.30. 16:08:44

Szerintem elég könnyű dolog volt az ingyenes facebook webáruházat összerakni. Nagyon élveztem
Az enyém nem eurós,forintot használ de valóban nem mindenhol magyar, és sok feature hiányzik.
Trendi, de nem lehet vele hatalmas növekedésnek indulni szerintem. Paypal fizetési mód van csak, hááát nem tudom mennyire használják és ismerik a magyar piacon. Azért nagyon szeretem és várom hogy megjelenik a magyar nyelv is lehetőségek között!

Ciare 2010.09.30. 16:08:58

Amit a Kelly használ nem a payvment, hanem ahogyan a cikkben is volt, a Shoptab, itt pedig nem láttam forintot. (KÁR)

E-commerce - Kereskedj JÓL a weben!

Hasznos blog webáruház fejlesztésén gondolkodó cégeknek vállalkozásoknak. Kikerülhető csapdák melyeket a nem kompetens cégek jelentenek és bizonyítottan működő eszközök, melyekkel a profit növelhető. Felület e-kereskedőknek tapasztalataik megosztására.
További kérdések, információk: horvath@webseo.hu

OptimumClick PPC Agency Manchester UK

© Horváth Ernő - A blog tartalmát a szerzői jog védi. A bejegyzések bármely része magáncélokra, nem-üzleti jellegű weboldalakhoz változtatás nélkül és a forrásra való pontos és megfelelő hivatkozással ( e-commerce.blog.hu) szabadon másolható, terjeszthető elektronikus és nyomtatott formátumban. Üzleti jellegű felhasználás csak a szerző írásos engedélyével lehetséges, minden jogszerűtlen felhasználás 10.000 Ft+Áfa/szó összegű kártérítést von maga után.

Friss topikok

Linkblog

süti beállítások módosítása