Hol legyen a webáruházunk? Azaz a tárhely megválasztása...

2009.06.04. 15:13 Ernő007

Célszerű már előre gondolkodni azon, hogyha elkészül az áruház, akkor hol legyen hosztolva, vagyis virtuális áruházunk milyen szerveren fusson. Elképzelhető, hogy ez elsőre nem tűnik fontosnak. Mi köze a webáruháznak a tárhely kiválasztásához? Elég sok olyan lehetőséget kell figyelembe venni, amelyik a webáruházunk szempontjából kiemelten fontos, hiszen ez nekünk a bevételi forrásunk. Ahogyan az autónkon is van riasztó meg kormányzár, úgy a webáruházat is védeni kell!

Nem mindegy például, hogy a webáruházunk mennyit áll év közben, és az sem mindegy, hogy mekkora terheltségű szerveren van a webáruházunk, vagyis milyen gyorsan töltődik le a felhasználóknak, amikor köztudott, hogy 4-10 másodperc alatt az oldalnak le kell töltődnie ahhoz, hogy a látogatók ne hagyják el szinte azonnal.

A tárhely szolgáltatók általában nem mondják, hogy mennyit áll a szerverük egy évben, legalábbis a kevésbé komoly tárhely szolgáltatók, a komolyabbaknál pedig olyan mérőszámokat hallhatunk, hogy "négy kilences" vagy "öt kilences", ami lényegében annyit jelent, hogy az év 99,99%-ban elérhető, az "öt kilences" pedig nyilvánvalóan azt jelenti, hogy az év 99,999%-ában elérhető, az utóbbi évente 5 perc leállást enged meg. Ilyen szolgáltató azért nemnagyon van.

A piacon lévő szolgáltatások nagyjából évi 10.000 Ft+Áfatól indulnak egészen a csillagos égig, ebben egy domain is benne van és 1GB webtárhely, ami webáruházak esetében nem biztos, hogy elég, maga a webáruház motorra és a járulékos dolgokra célszerű 100 MB-ot számolni, ilyenkor 900 MB marad a képeknek, egy termékkép nagyjából 300 KB, vagyis nagyjából 3000 kép férne el, de a cacheelés és egyéb dolgok miatt számoljunk inkább 2000-rel. Összességében tehát 2000 képenként kell 1 GB tárhely plussz.

Fontos szempont, hogy a szolgálató mikor és hogyan érhető el. Sok esetben tapasztaltuk azt, hogy a szolgáltatónak nincsen ügyelete, tehát ha valami probléma van az oldallal (feltörték, mi rontottuk el, FTP jelszó kellene, FTP jelszó csere kellen) akkor csak munkanapokon lehetett az illetékesekkel kommunikálni. Feltételezve, hogy a webáruházunk napi forgalma mondjuk 200.000 Ft, aminek profit tartalma 40.000 Ft, akkor egy napos állás 40.000 Ft azonnali veszteséget termelt nekünk, célszerű tehát a szolgáltató választást ilyen módon is megfontolni.

Tapasztaltom szerint 4.000-6.000 Ft/hó áron már korrekt szolgáltatók vannak, amelyeket szinte 0-24 órában el lehet érni telefonon és segítenek, ha baj vagy. 

Fontos szempont, hogy milyen időközönként és milyen mentés készül a webtartalomról és az adatbázisról, illetve, hogy a mentés hogyan működik. Csak helyileg van mentve a tartalom (legrosszabb megoldás), egy másik szerverre is van mentés (már egészen jó megoldás), vagy mágnesszalagra is történik mentés (legjobba megoldás). A mágnesszalag azért a legjobb megoldás, mert azt nap végén kiveszik a gépből, és ha mindent le is rombolnak hackerek, akkor a mágnesszalagon tárolt információkhoz akkor sem férnek hozzá.

Nagyon nehéz laikusként eldönteni, hogy egy tárhely szolgáltató mennyire megbízható vagy sem, az viszont biztos, hogy a szerver gépek, azok elhelyezése és a hozzáértő szakember nem olcsó, úgyhogy ha valami nagyon olcsó akkor kezdjünk gyanakodni.

Ne spóroljunk tehát a webtárhelyre költött összeggel, és bízzunk meg minél nevesebb és minél nagyobb tapaszatalattal rendelkező szolgáltatót, mert évente egy napos állással is komoly károkat tudunk okozni magunknak.


Szeretnék értesülni az e-commerce.blog.hu új bejegyzéseiről.

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

Szólj hozzá!

Címkék: webáruház hosting tárhely szolgáltató

A bejegyzés trackback címe:

https://e-commerce.blog.hu/api/trackback/id/tr371156972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

E-commerce - Kereskedj JÓL a weben!

Hasznos blog webáruház fejlesztésén gondolkodó cégeknek vállalkozásoknak. Kikerülhető csapdák melyeket a nem kompetens cégek jelentenek és bizonyítottan működő eszközök, melyekkel a profit növelhető. Felület e-kereskedőknek tapasztalataik megosztására.
További kérdések, információk: horvath@webseo.hu

OptimumClick PPC Agency Manchester UK

© Horváth Ernő - A blog tartalmát a szerzői jog védi. A bejegyzések bármely része magáncélokra, nem-üzleti jellegű weboldalakhoz változtatás nélkül és a forrásra való pontos és megfelelő hivatkozással ( e-commerce.blog.hu) szabadon másolható, terjeszthető elektronikus és nyomtatott formátumban. Üzleti jellegű felhasználás csak a szerző írásos engedélyével lehetséges, minden jogszerűtlen felhasználás 10.000 Ft+Áfa/szó összegű kártérítést von maga után.

Friss topikok

Linkblog

süti beállítások módosítása